Halaman

GMOYZSTUDIO

Ahad, 26 Februari 2017

#MenulisKembali

Assalamualaikum.

Sudah 2 tahun rupanya tak kemaskini blog ni. Jujurnya, alasan yang boleh diberi adalah tak sempat. dari tahun lepas lagi terfikir nak menulis semula. Tapi, apakan daya, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, hanya terfikir sahaja, tidak mampu melaksanakannya. Terlalu banyak perkara yang bermain di fikiran bila ingin mula menulis.

Biasanya blog Tanganku Bukan Tanganmu ni, tempat untuk aku berkongsi gambar-gambar yang aku ambil sambil bercerita apa yang aku lalui. Tapi semenjak media sosial seperti Mukabuku dan Gramsegera semakin menjadi interaktif, dan senang untuk berkongsi gambar sambil bercerita, laman blog ini, semakin hari semakin dilupakan.

Jadi hari ni, sebagai permulaan baru blog ni, InsyaAllah, aku akan cuba sedaya upaya untuk mengemaskini, paling kurang sebulan sekali. Untuk entri pertama tahun 2017 ni, aku kongsikan salah satu gambar Gramsegera aku kat korang, dan sedikit cerita dan ulasan disebalik gambar tersebut.


Kat atas ni gambar yang paling terkini dimuat naik dekat Gramsegera aku, masa ni dah selesai majlis perkahwinan sahabat baik aku sejak sekolah menengah. Dia tawarkan kepada aku jawatan untuk jadi tukang kipas dia masa majlis tersebut. Pertama kali pegang jawatan tersebut. Bisanya aku jadi tukang ambil gambar, Orang kata kalau dah jadi tukang kipas pengantin ni, tak lama lagi sampai giliran sendiri pulak untuk dikipas.

Shazril & Lynn


Tambahan pula, bila aku balik kampung minggu lepas untuk melaksanakan tugasan sebagai jurugambar di majlis sahabat aku kat atas tu, dan beramah mesra dengan keluarga, mulalah mak sedara-mak sedara dan bapak sedara-bapak sedara menyakat aku. Biasalah, aku rasa semua sahabat-sahabt aku yang belum berkahwin turut menghadapi situasi yang sama, iaitu mereka bertanyakan bila nak kahwin. Kalau aku, diorang tak tanya macam tu, diorang akan tanya spesifik, memandangkan kerja sambilan aku adalah jurugambar kahwin, ini soalan dia;

"Bilo ore nok ambik gambar mu pulok? Asyik mu jah ambik gambar ore."

Lebih kurang macam tulah situasinya. Jawapan aku, biasalah, "InsyaAllah, sama-sama doakan." dan disertakan ketawa kecil. Aku tak marah pun bila diajukan soalan sedemikian, lagi suka kot.

Cukuplah kot, panjang jugak aku membebel. Jadi akhir kata,

"APA-APA PUN SEMUA TANGAN AKU DAN DIA YANG BIKIN"


Tiada ulasan:

Catat Ulasan